Miten voin osallistua psykodraamaryhmään?

Caforte tarjoaa psykodraamakursseja useissa eri muodoissa 

  • viikonloppukurssit (perjantai-illasta sunnuntai-iltapäivään, vaihteleva osallistujamäärä)
  • circleiltakurssit (4 tunnin ryhmätapaamiset kerran viikossa, 8-10 kertaa, 6-8 osallistujaa)
  • yksilöpsykodraama (2 tunnin tapaamiset, 5 kertaa, yksi osallistuja)
  • räätälöidyt kurssit yrityksille ja yksityishenkilöille

Ajantasaiset tiedot tulevista kursseista

Ota yhteyttä

Mitä psykodraama on?

Psykodraama on menetelmä, jossa käsitellään ajankohtaisia elämänkysymyksiä näyttelemällä niitä draaman muodossa. Menetelmä ei edellytä aiempaa kokemusta draamatyöskentelystä, vaan koulutettu psykodraamaohjaaja ohjaa osallistujia koko draaman ajan.

Psykodraamamenetelmä mukautuu yksilön tarpeisiin ja tilanteeseen. Sen lisäksi, että menetelmää käytetään auttamaan yksilöitä ratkaisemaan ongelmia ja käsittelemään tunteita, sitä sovelletaan esimerkiksi johtajakoulutuksessa, uskonnollisessa tulkinnassa, konfliktien hallinnassa ja opetuksessa.

Yksilöllisen psykodraaman teema voi liittyä menneisyyden tapahtumaan, nykyhetken tilanteeseen tai tulevaisuuden valintatilanteeseen. Draama voi myös perustua uneen, jonka päähenkilö on nähnyt. 

Aloittaessaan työskentelyä ryhmä ja/tai ohjaaja valitsee, kuka ryhmän jäsenistä esittää päähenkilöä. Valinta perustuu siihen, kuka ryhmän jäsenistä on sillä hetkellä motivoitunein. Muut ryhmän jäsenet osallistuvat draamaan päähenkilön heille näytelmän aikana osoittamien roolien kautta.

Löydä elämästä uusia ulottuvuuksia psykodraaman avulla

Mistä psykodraama sai alkunsa?

Psykodraamamenetelmän kehitti 1900-luvun alussa romanialainen psykiatri Jacob Levi Moreno (1882-1974). Päivittäisillä kävelyretkillään Wienissä hän oli tutustunut läheisessä puistossa leikkiviin lapsiin ja innostunut heidän improvisoiduista roolileikeistään. 

Moreno tajusi, että roolipelien avulla lapset ilmaisivat sisäisiä kokemuksiaan: traumaattisia muistoja, pelkoja, ahdistusta, tulevaisuuden toiveita, iloa jne. Hän ymmärsi, että myös aikuiset voisivat hyötyä siitä, että he astuisivat muihin kuin omiin rooleihinsa, ja alkoi kehittää tekniikoita tätä tarkoitusta varten. 

Muutettuaan Yhdysvaltoihin vuonna 1925 Moreno kehitti psykodraamamenetelmää edelleen ja käytti sitä vankiloissa, prostituoitujen kuntoutustyössä ja teattereissa, joissa oli suuri yleisö.

Psykodraama tänään

Psykodraamaa käytetään monessa eri yhteydessä. Henkilökohtaiseen kehitykseen ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyvien teemojen lisäksi psykodraamaa on sovellettu menestyksekkäästi traumojen, syömishäiriöiden, sosiaalisten fobioiden ja avioerotilanteissa olevien lasten hoidossa. 

Vuonna 2024 tehty tutkimus  osoitti, että psykodraama lisäsi masentuneiden ihmisten positiivisia tunteita, elämäntyytyväisyyttä ja itsemyötätuntoa. 

Psykodraamaa harjoitetaan kansainvälisesti, mutta sillä on erilainen asema eri maissa. Monissa maissa se on hyväksytty terapiamuoto, jota käytetään laajasti terveydenhuollossa.

Suomessa psykodraamaa ei ole vielä tunnustettu sosiaalivakuutuslaitoksen (Kela) terapiamuodoksi, joten valtion tukea osallistumiseen ei vielä myönnetä. Muun muassa Suomen psykodraamainstituutti pyrkii siihen, että menetelmä tunnustettaisiin viralliseksi terapiamuodoksi myös Suomessa.  

Wilks, A. (2024, September 16). The effectiveness of psychodrama on life satisfaction, self-compassion, and positive emotions in depressed patients. Global Compassion Coalition. https://www.globalcompassioncoalition.org/the-effectiveness-of-psychodrama-on-life-satisfaction-self-compassion-and-positive-emotions-in-depressed-patients/